14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBrutarii, obligati sa faca dus

Brutarii, obligati sa faca dus

Pâna la sfârsitul acestui an, brutariile din Dolj trebuie sa ajunga la standardele europene. Astfel, patronii trebuie sa investeasca atât in cladirile unde-si desfasoara activitatea, cât si in utilaje moderne. In caz contrar, brutariile risca sa fie inchise.


Pentru a fi competitivi pe piata europeana, agentii economici care desfasoara activitati in domeniul produselor de morarit si panificatie trebuie sa corespunda normelor Uniunii Europene. „In acest moment, la nivelul judetului Dolj exista 165 de unitati de profil care respecta, in cea mai mare parte, normele minime de igiena, de calitate, precum si pe cele tehnologice“, a declarat Cornel Popa, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Totusi, pentru a corespunde normelor UE, cele mai multe dintre brutarii trebuie sa se modernizeze.


Brutariile trebuie sa se modernizeze pâna in septembrie


Procesul de modernizare presupune, in primul rând, realizarea unui flux continuu, adica infiintarea de camere, una in prelungirea celeilalte, cu utilitate proprie.


Astfel, intr-o brutarie moderna prima incapere va fi vestiarul pentru haine de strada, urmata de dusuri si grup sanitar (un dus la 15 persoane), vestiar pentru echipament de protectie a muncii, hala de productie. „Alta norma prevede ca incaperile sa aiba o inaltime de minimum trei metri, sa aiba colturile din tavan rotunjite, sa se renunte la gresie si faianta in favoarea unor vopsele speciale. Desi initial termenul-limita de modernizare a brutariilor era 6 iunie, acesta a fost prelungit pâna la 1 septembrie“, a spus Cornel Popa. Procesul de modernizare mai presupune si dotarea cu utilaje necesare si angajarea unui personal de specialitate.


Normele UE vor afecta brutariile mici


Acele brutarii care nu se vor conforma in urmatoarele trei luni normelor impuse de UE risca sa fie inchise. Cele mai afectate vor fi probabil brutariile mici de cartier, care nu-si vor permite investitii semnificative in cladire si utilaje specifice. Potrivit informatiilor primite de la DADR Dolj, controalele ce vor fi efectuate in perioada urmatoare vor scoate insa la iveala brutariile care vor rezista pe piata dupa aderare.


In luna noiembrie a anului trecut, din controalele efectuate in Dolj, existau doar cinci unitati de brutarie in curs de modernizare, in conformitate cu cerintele UE. Astfel, in acest moment, agentii economici care-si desfasoara activitatea in domeniul pâine si produse de morarit si panificatie ar trebui sa se afle in plin proces de implementare a acestor norme.


In prezent, se lucreaza la un act normativ privind etichetarea pâinii si a produselor de panificatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS